Τι είναι η ολική άλεση;

 


Τι είναι η ολική άλεση;

Ολική άλεση είναι όλο το βρώσιμο-εδώδιμο τμήμα του σπόρου.

Ο σπόρος αποτελείται από τρία μέρη: το φλοιό, το ενδοσπέρμιο και το φύτρο.

Ο φλοιός αποτελεί το εξωτερικό μέρος του σπόρου και περιέχει αντιοξειδωτικά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες.

Το ενδοσπέρμιο, το εσωτερικό μέρος του καρπού περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και μικρή ποσότητα βιταμινών και μετάλλων. Το λευκό αλεύρι παράγεται από το ενδοσπέρμιο.

Το φύτρο παράγεται από το βλαστό που δημιουργείται το νέο φυτό και περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ίχνη μετάλλων, αντιοξειδωτικά και απαραίτητα λιπαρά οξέα.

Ο φλοιός και το φύτρο έχουν τις περισσότερες ίνες στο σπόρο.

 

Μερικά τρόφιμα ολικής άλεσης είναι: 

Καστανό ρύζι, βρώμη, σίκαλη, πλιγούρι, κριθάρι, κινόα, αμάραντος, φαγόπυρο, άλευρα από μούρα.

 

Γιατί να επιλέξεις τρόφιμα ολικής άλεσης;

1)Έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

2)Επιβραδύνουν την πέψη οδηγώντας σε αίσθημα πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αλλά και στη διατήρηση του σωματικού βάρους.

3)Επιβραδύνουν την απορρόφηση της γλυκόζης και έτσι επιτυγχάνουμε καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο.  Αυτό αφορά τόσο άτομα με διαβήτη, αλλά και στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

4)Βοηθούν στο πεπτικό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα έναντι της δυσκοιλιότητας.

5)Έχουν θετική επίδραση έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων, μέσω μείωσης της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της γλυκόζης.

Χρειάζεται προσοχή στην επιλογή των  προϊόντων διότι ολικής άλεσης δεν σημαίνει πάντα και υγιεινή-θρεπτική επιλογή

Μπορείς να τα εντάξεις στην διατροφή σου επιλέγοντας ψωμί ολικής ή βρώμη για το πρωινό σου, ζυμαρικά ολικής, κινόα ή πλιγούρι σαν συνοδευτικά για μεσημεριανό ή βραδινό.