Βιταμίνη D

 


Η βιταμίνη D ή αλλιώς η βιταμίνη του ήλιου όπως την αποκαλούν, είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι διαλύεται σε λίπη και έλαια, και μπορεί να αποθηκευτεί στο σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Χαρακτηρίζεται ως η βιταμίνη του ήλιου, καθώς ο οργανισμός μας έχει τη δυνατότητα να τη συνθέσει όταν το δέρμα μας εκτεθεί στον ήλιο. Αυτό βέβαια προϋποθέτει έκθεση μίας σχετικά μεγάλης επιφάνειας του σώματος, όχι μόνο το πρόσωπο ή τα χέρια για 10-30΄ χωρίς αντηλιακό.

Υπάρχουν δύο κύριες μορφές διατροφικά:

Η βιταμίνη D3 (χοληκαλσιφερόλη), βρίσκεται σε ορισμένες ζωικές τροφές, όπως τα λιπαρά ψάρια και ο κρόκος του αυγού.

Η βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη), η οποία βρίσκεται σε ορισμένα φυτά, μανιτάρια και ζυμομύκητες.

Οι 2 μορφές δεν επιδρούν το ίδιο στην αύξηση της βιταμίνης D στο αίμα. Η βιταμίνη D3 φαίνεται να είναι σχεδόν δύο φορές πιο αποτελεσματική στην αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D στο αίμα από την D2.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D για ενήλικες ανέρχεται στα 600 IU ενώ η ποσότητα αυξάνεται στα 800 IU για άτομα άνω των 70 ετών.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D είναι κυρίως τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα, ενώ επίσης ο τόνος, ο κρόκος του αυγού μερικά είδη μανιταριών καθώς και εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως γαλακτοκομικά και δημητριακά προϊόντα.

Οι δράσεις της βιταμίνης D αφορούν σχεδόν όλο τον οργανισμό. Μερικές από αυτές είναι:

·         Διευκολύνει την απορρόφηση του ασβεστίου και φωσφόρου αλλά και την απόθεσή τους στα οστά και στα δόντια.

·         Παίζει ρόλο στην άμυνα του οργανισμού.

·         Ενώ βοηθά και στην ρύθμιση ανάπτυξης των κυττάρων.

Για να κρατήσουμε λοιπόν τα επίπεδα της βιταμίνης υψηλά στον οργανισμό μας όλο το χρόνο, μπορούμε να εκθέτουμε το σώμα μας στον ήλιο καθημερινά με βάση τα παραπάνω αλλά και να εμπλουτίσουμε την διατροφή μας με τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας στην βιταμίνη D.